Tamponnyomás


Tamponnyomás előnyei

Próbálja ki nyomdai szolgáltatásainkat! Megújult gépparkunknak köszönhetően a pár darabos megrendeléseket is ugyanolyan kedvező áron tudjuk vállalni, mintha több ezer példány készülne.

Ajánlott tégelyek, kupakok, tollak, öngyújtók, egyéb kisebb reklámtárgyak nyomtatásához.
A nyomtatási méret behatárolt. Üzemünk maximum 50 mm átmérőjű, illetve 80 x 20 mm méretben ajánl nyomtatási lehetőséget ezen technikával.

Oldószer alapú nyomdafesték


A tamponnyomási technológia alapvetően egy tradicionális nyomtatási megoldás oldószer alapú nyomdafestékezéssel. Ezek a nyomtató eszközök, ugyanúgy, mint a legújabb technológiát képviselő UV nyomtatók közvetlenül a tárgyra dolgoznak.

A tamponnyomó berendezések célgépek, tehát a gép mechanikai felépítése függ a nyomtatandó termékcsalád méretétől, valamint a nyomtatandó színek számától.

Hogyan működik?


Tamponnyomó gépeknél 4 direkt szín nyomtatása lehetséges. 4 szín color, illetve raszteres kép (fénykép/grafika) előállítását nem teszi lehetővé.

Nyomtatáskor a rugalmas szilikon nyomófej mechanikus mozgással (pneumatikus működés) a festékező műben helyet foglaló kliséről átveszi a kívánt festéket, majd mérhető fizikai erővel átadja azt a nyomtatandó felületre. Fontos tudni, hogy puha anyagú testet, vékony falú üreges tárgyat a nyomás erőssége miatt nem lehet nyomtatni.

A berendezés Pantone színrendszer, valamint a festékgyártó által biztosított hagyományos festéktáblázat alapján manuálisan kevert kétkomponensű festékkel dolgozik.

Menete hasonló a szitanyomáshoz


A nyomtatás előkészítésének a menete közel megegyezik a hagyományos festékekkel működő technikákkal (ofszet, szitanyomtatás). A nyomtatandó grafikáról színbontott filmanyag készül (itt direkt színek), aminek felhasználásával, fotótechnikával készül a nyomóklisé. Ez a klisé foglal helyet a festékező műben és adja meg a szilikon nyomómű által felvett festék alakját és mennyiségét.

Vitathatatlan előnye, hogy egyenetlen felületekre – a fizikai kontaktus miatt – jó minőségű nyomatot produkál. A nyomdaiparban, mint tárgynyomtató prioritását az UV nyomtatók megjelenésével elvesztette, de a mai napig nagyobb példányszámú egy színnel ellátandó kis méretű termékek (kupakok) felülnyomása esetén a legkézenfekvőbb megoldás.

A nyomtatás legnagyobb előnye a szép fényes, kopásálló homogén nyomat. Nyomási gyorsasága tíz percenként 160-200 produkció egy szín nyomtatása esetén.

Egyedi tárgybefogó


A nyomtatásnál (a nyomómű erős fizikai kontaktusa miatt, így a legkisebb elmozdulás megakadályozása érdekében) precíz, stabil tárgybefogót kell alkalmazni. Ez minden méret és tárgy esetében egyedi gyártmány.

A megnyomott tárgyakat szárítani kell fújt levegő, vagy hőalagút segítségével, amíg a nyomat oldószertartalma (a céltárgyra felvitt festék pigment tartalma csupán 20-30 %) elpárolog.

Mire figyeljünk nyomdai fájlokkal kapcsolatban?

Referenciáink

Elérhetőségeink:

+36 70 624 3922

nyomda@nordtek.hu

További szolgáltatásaink

×