UV nyomtatás


Az UV nyomtatás előnyei

Próbálja ki nyomdai szolgáltatásainkat! Megújult gépparkunknak köszönhetően a pár darabos megrendeléseket is ugyanolyan kedvező áron tudjuk vállalni, mintha több ezer példány készülne.

Óriási előnye abban is rejlik, hogy az UV nyomtató nem célgép, hiszen nyomtatáskor a munkalap teljes méretét is felhasználhatja, azaz (ellentétben a tamponnyomtatókkal) nagyobb méretű tárgy is nyomtatható.
Jelen esetben az All In Packaging csapata 298 x 418 mm nyomtatási felületet tud ajánlani.

Közvetlenül a dekorálandó felületre


Az UV nyomtatási technológia alapvetően a hagyományos közvetlen oldószeres tamponnyomtatási technikát hivatott felváltani, annak minden előnyével együtt. Az UV nyomtató berendezések ugyanúgy, mint a tamponnyomó gépek közvetlenül a kiválasztott anyagra, termékre dolgoznak, de nem csak tárgyakra, hanem bármilyen sík anyagokra vagy íves fóliákra.

A nyomtatott tárgyak szárítására nincs szükség, hiszen a nyomtatási folyamat része, hogy a berendezés uv-fény segítségével azonnal rögzítést végez, azaz egy fajta kémiai folyamattal rögzít, nem pedig párologtatással szárít. Káros kémiai gázok nem szabadulnak fel.

Hogyan működik?


Termelési sebessége ugyan a tamponnyomó berendezésekhez képest alacsonyabb, de mivel több nyomtatási fázis egy időben történik, ez a mérőszám kiegyenlítődik.(Egy 30 mm átmérőjű termék esetében átlagosan a tamponnyomó tíz percenként 160-200 produkciót képes 1 színnel darabonkénti töltéssel legyártani, az UV nyomtató ugyanennyi idő alatt 88 produkciót, viszont egyszerre akár 4 szín colorral, fehér alányomással és formalakkal, kész, szállítható állapotban.)

Szerkezetileg egy zárt rendszerű speciális tintasugaras nyomtató horizontálisan mozgó fejekkel. A nyomtatás több fázisban is működhet, a közvetlen színes nyomtatás mellett, készíthető fedő fehér, illetve matt/fényes lakk, formalakk nyomtatás is, akár több rétegben (3D-hatás) pusztán a számítógépről beimportált színbontott .pdf file alapján. A berendezés CMYK színrendszer alapján keveri a kívánt színeket, ellentétben a tamponnyomtatási technológiánál, ahol a festékgyártó által biztosított hagyományos festékekből kell táblázat alapján manuálisa kikeverni a megfelelő Pantone színkódú két komponenses festéket.

Egy kiegészítő berendezés segítségével (Kebab opció) lehetőség van tárgyak körbe nyomtatására is (ez csupán szabályos hengeres testeknél lehetséges, ebben az opcióban fényes lakkozásra nincs lehetőség).

Számos felületre megfelelő alternatíva


Kis és közepes mennyiségnél (apróbb tárgyak esetében) költséghatékonyabban, ugyanis nem igényli azon előkészítési folyamatokat, mint hagyományos társa. Nincs szükség filmanyagra, klisére, stabilizált befogó célszerszámra, manuális vegyszerezésre, nyomófesték keverésre, oldószerekkel való közvetlen érintkezésre, késztermék szárítására), így több idő- és költségigényes munkafázis feleslegessé vált.

Az UV nyomtató az adott méretű vertikális mozgást végző munkalapjának megfelelő nagyságú tárgyakat képes megnyomtatni, tehát egy folyamat alatt akár 70 – 180 db terméket is előállíthat egy illesztő sablon segítségével, míg a tamponnyomó egység csupán egy darabot, és azt is limitált méretben.

Kifejezetten ajánlott tégelyek, kupakok, kisebb tárgyak, extra címkék nyomtatásához.

Körbenyomtatás - UV nyomás hengeres tárgyakra, flakonokra


Egy kiegészítő berendezés segítségével (Kebab opció) lehetőség van tárgyak körbe nyomtatására is (ez csupán szabályos hengeres testeknél lehetséges, ebben az opcióban fényes lakkozásra nincs lehetőség).

Fontos megjegyezni, hogy jó nyomtatási eredményt, csak egyenletes felületeknél, ill geometriailag szabályos hengeres testeknél (körbe nyomtatás) tud felmutatni. Egyenetlen felületek esetén az automatikusan működő nyomtatófej biztonsági szempontból a legmagasabb ponthoz igazodik, így a mélyebben lévő pontokra permetezett festék életlenné, kontúrtalanná válhat. A nyomtató fej fizikai kontaktusban nem lehet a nyomtatandó anyaggal.

Mire figyeljünk nyomdai fájlokkal kapcsolatban?

Kíváncsi rá, hogyan készül?

Tekintse meg videóinkat az UV nyomtatásról!

UV nyomtatás flakonra
UV nyomtatás tégelyre
Nyomdai szolgáltatásaink

Elérhetőségeink:

+36 70 624 3922

nyomda@nordtek.hu

UV nyomtatás referenciáink

További szolgáltatásaink

×