Szitanyomás

Mi az a szitanyomás?

 

A szitanyomási technológia az egyik legrégebben alkalmazott nyomtatási forma. Századokkal ezelőtt kezdődött diadalmenete, de akkor leginkább még csak a textilfestés területén síknyomtatási eljárással, természetes alapú vízbázisú festékekkel. Az idők során továbbfejlesztették a technológiát, olyannyira, hogy a nyomdaipar megkerülhetetlen részévé vált, még a XXI. század első évtizedeiben is. Oldószeres festékrendszerrel a kis példányszámú nyomtatás vezető technikáját képviselte a digitális nyomtatók megjelenéséig. Ezt követően (a textil nyomtatást nem említve) leginkább a szitanyomtatási technológia mára legfontosabbá váló mellékága, a körszitázás lépett előtérbe.

Ezen technika, ugyanúgy, mint a legújabb technológiát képviselő UV nyomtatók közvetlenül a tárgyra dolgozik, ám működési elve merőben más, eltérő. Azt a hiányt tölti be, amelyre az UV nyomtatók mindeddig alkalmatlannak bizonyultak.

A körszitázó berendezések célgépek, tehát a gép mechanikai felépítése függ a nyomtatandó termékcsalád méretétől, valamint a nyomtatandó színek számától.
Körszitázó gépeknél direkt színek nyomtatása lehetséges. 4 szín color, illetve raszteres kép (fénykép/grafika) előállítását nem teszi lehetővé.
Nyomtatáskor a horizontális irányban mozgó szitaszerelvényből (keretre feszített szitaszövet) egy rugalmas szilikon betéttel szerelt nyomómű (rakli, rákel) préseli át a festéket a szerelvény alatti körmozgást végző hengeres céltárgy felületére.

Fontos tudni, hogy puha anyagú testet, vékony falú üreges tárgyat a nyomás erőssége miatt nem lehet nyomtatni, vagy csak kiegészítő légbefúvó opcióval.
A nyomtatási méret behatárolt.

A nyomtatás előkészítése menete közel megegyezik a hagyományos festékekkel működő technikákkal (ofszet, tamponnyomtatás). A nyomtatandó grafikáról színbontott filmanyag készül (itt direkt színek), aminek felhasználásával, fotótechnikával készül a szita.
A berendezés Pantone színrendszer, valamint a festékgyártó által biztosított hagyományos festéktáblázat alapján manuálisan kevert egy, vagy két komponensű festékkel dolgozik.
A nyomtatás előnye a szép fényes, kopásálló homogén nyomat. Nyomási gyorsasága tíz percenként 160-200 produkció egy szín nyomtatása esetén.

A nyomtatásnál (a legkisebb elmozdulás megakadályozása érdekében) precíz, stabil tárgybefogót kell alkalmazni. Ez minden méret és tárgy esetében komolyabb költséget képviselő egyedi szerszám.
A megnyomott tárgyakat szárítani kell fújt levegő, vagy hőalagút segítségével, amíg a nyomat oldószertartalma (a céltárgyra felvitt festék pigment tartalma csupán 20-30 %) elpárolog.
Vitathatatlan előnye, hogy extrém felületeken – a fizikai kontaktus mellett – jó minőségű nyomatot produkál (pl.: műanyag poharak).

A nyomdaiparban, mint tárgynyomtató prioritását az UV nyomtatók megjelenésével elvesztette, de a mai napig nagyobb példányszámú néhány színnel ellátandó kis és közepes méretű termékek (poharak, flakonok) felülnyomása esetén a legkézenfekvőbb megoldás.

Óriási előnye, hogy primer lángoló opcióval HDPE anyagú tárgyak nyomtatását is elvégzi.
A nyomtatási munkafázis végeztével a maradék festékanyag csak néhány napig tárolható, ezt követően nem felhasználható.

Ajánlott palackok, poharak, flakonok nagyobb tételű nyomtatásához.

 

Ha szitanyomás iránt érdeklődik, akkor ne habozzon!

Küldje el nekünk érdeklődését vagy ajánlatkérését alább: