Tamponnyomás

A tamponnyomás menete

 

A tamponnyomási technológia alapvetően egy tradicionális nyomtatási megoldás oldószer alapú nyomdafestékezéssel.
Ezek a nyomtató eszközök, ugyanúgy, mint a legújabb technológiát képviselő UV nyomtatók közvetlenül a tárgyra dolgoznak.

A tamponnyomó berendezések célgépek, tehát a gép mechanikai felépítése függ a nyomtatandó termékcsalád méretétől, valamint a nyomtatandó színek számától.
Tamponnyomó gépeknél 4 direkt szín nyomtatása lehetséges. 4 szín color, illetve raszteres kép (fénykép/grafika) előállítását nem teszi lehetővé.

Nyomtatáskor a rugalmas szilikon nyomófej mechanikus mozgással (pneumatikus működés) a festékező műben helyet foglaló kliséről átveszi a kívánt festéket, majd mérhető fizikai erővel átadja azt a nyomtatandó felületre. Fontos tudni, hogy puha anyagú testet, vékony falú üreges tárgyat a nyomás erőssége miatt nem lehet nyomtatni.

A nyomtatási méret behatárolt. Üzemünk maximum 50 mm átmérőjű, illetve 80 x 20 mm méretben ajánl nyomtatási lehetőséget ezen technikával.

A nyomtatás előkészítésének a menete közel megegyezik a hagyományos festékekkel működő technikákkal (ofszet, szitanyomtatás). A nyomtatandó grafikáról színbontott filmanyag készül (itt direkt színek), aminek felhasználásával, fotótechnikával készül a nyomóklisé. Ez a klisé foglal helyet a festékező műben és adja meg a szilikon nyomómű által felvett festék alakját és mennyiségét.

A berendezés Pantone színrendszer, valamint a festékgyártó által biztosított hagyományos festéktáblázat alapján manuálisan kevert kétkomponensű festékkel dolgozik.
A nyomtatás legnagyobb előnye a szép fényes, kopásálló homogén nyomat. Nyomási gyorsasága tíz percenként 160-200 produkció egy szín nyomtatása esetén.

A nyomtatásnál (a nyomómű erős fizikai kontaktusa miatt, így a legkisebb elmozdulás megakadályozása érdekében) precíz, stabil tárgybefogót kell alkalmazni. Ez minden méret és tárgy esetében egyedi gyártmány.
A megnyomott tárgyakat szárítani kell fújt levegő, vagy hőalagút segítségével, amíg a nyomat oldószertartalma (a céltárgyra felvitt festék pigment tartalma csupán 20-30 %) elpárolog.

 

Egyenetlen felületre az egyik legjobb választás a tamponnyomás!

 

Vitathatatlan előnye, hogy egyenetlen felületekre – a fizikai kontaktus miatt – jó minőségű nyomatot produkál.
A nyomdaiparban, mint tárgynyomtató prioritását az UV nyomtatók megjelenésével elvesztette, de a mai napig nagyobb példányszámú egy színnel ellátandó kis méretű termékek (kupakok) felülnyomása esetén a legkézenfekvőbb megoldás.
A nyomtatási munkafázis végeztével a maradék festékanyag csak néhány napig tárolható, ezt követően nem felhasználható.

Ajánlott tégelyek, kupakok, tollak, öngyújtók, egyéb kisebb reklámtárgyak nyomtatásához.

 

Ha tamponnyomás iránt érdeklődik, akkor ne habozzon!

Küldje el nekünk érdeklődését vagy ajánlatkérését alább: