Nos, itt van ez a remek termékfajta, amiről feltétlenül beszélni kell, hiszen a kozmetikai-, szépség-, de a vegyiparnak is egyik legtöbbet használt terméke.

De miért is kell beszélni erről a roppant egyszerű csomagolási eszközről? Pláne a nyomdásznak?

Mert nem olyan egyszerű ám a nyomdász élete, ha találkozik ezzel a feladattal.

Először is a kedves megrendelő kiválasztja a neki tetsző, termékének megfelelő tégelyt. Ezen a ponton rendben is vagyunk. Másodsorban pedig elkészíti a grafikát, amit a választott tégely oldalán szeretne címkeként, vagy közvetlen nyomtatásban látni (ez a grafika nyilván a megszokott alakzatban, téglalap formában készül és ez az alapvetően teljesen természetes tervezési viselkedés).

Ám a nyomdász ekkor kapja első agyvérzését, hiszen a tégelyek választékában túlnyomórészt nem hengertest a gyakorlati forma. Mit is jelent ez?

A tégelyek többségében formailag az alsó átmérő nem egyezik a felső átmérővel. Tehát a tégely nem hengeres testet képez mértanilag, hanem egy úgynevezett csonka kúpot. Ám ne menjünk még bele a matematikába, hiszen inkább részesítsük elsősegélyben nyomdász munkatársainkat.

Mi is ennek a gyakorlati lényege? Amikor kézbe vesszük a terméket, sokszor fel sem tűnik a formai torzulás. Azaz, hogy az alsó átmérő ici-picivel más átmérővel rendelkezik, mint a felső. Ez a méreteltérés, akár 0,2 mm esetében is súlyos torzulást okoz egy téglalap alakúra tervezett címke esetében is. Azaz a tervezett címke nem ragasztható pontosan körbe!

Sőt! Hogy fokozzuk az élményeket: minél nagyobb az alsó és felső átmérő méretkülönbsége, annál jobban torzul az elképzelt téglalap formája egy (nagyon egyszerű hasonlattal) „kifli” alak felé, ami a grafikai tartalom teljes áttervezését igényli.

Tehát nagyon fontos, hogy a megrendelő és a grafikus kézbe vegye a választott terméket, ismerkedjen vele, végezze el a szükséges méréseket.

A mérésekhez online könnyen hozzáférhető csonkakúp-kalkulátorokat találunk, vagy akár bennünket is felhívhatnak, készséggel állunk rendelkezésre. Érdemes összehasonlítani az eredményeket.