UV nyomtatás

Digitális UV nyomtatás közvetlenül a dekorálandó felületre

 

Az UV nyomtatási technológia alapvetően a hagyományos közvetlen oldószeres tamponnyomtatási technikát hivatott felváltani, annak minden előnyével együtt.
Az UV nyomtató berendezések ugyanúgy, mint a tamponnyomó gépek közvetlenül a kiválasztott anyagra, termékre dolgoznak, de nem csak tárgyakra, hanem bármilyen sík anyagokra vagy íves fóliákra.

Kis és közepes mennyiségnél (apróbb tárgyak esetében) költséghatékonyabban, ugyanis nem igényli azon előkészítési folyamatokat, mint hagyományos társa.
Nincs szükség filmanyagra, klisére, stabilizált befogó célszerszámra, manuális vegyszerezésre, nyomófesték keverésre, oldószerekkel való közvetlen érintkezésre, késztermék szárítására), így több idő- és költségigényes munkafázis feleslegessé vált.

 

Hogyan működik az UV nyomtatás?

 

Az UV nyomtató az adott méretű vertikális mozgást végző munkalapjának megfelelő nagyságú tárgyakat képes megnyomtatni, tehát egy folyamat alatt akár 70 – 180 db terméket is előállíthat egy illesztő sablon segítségével, míg a tamponnyomó egység csupán egy darabot, és azt is limitált méretben.

Szerkezetileg egy zárt rendszerű speciális tintasugaras nyomtató horizontálisan mozgó fejekkel. A nyomtatás több fázisban is működhet, a közvetlen színes nyomtatás mellett, készíthető fedő fehér, illetve matt/fényes lakk, formalakk nyomtatás is, akár több rétegben (3D-hatás) pusztán a számítógépről beimportált színbontott .pdf file alapján. A berendezés CMYK színrendszer alapján keveri a kívánt színeket, ellentétben a tamponnyomtatási technológiánál, ahol a festékgyártó által biztosított hagyományos festékekből kell táblázat alapján manuálisa kikeverni a megfelelő Pantone színkódú két komponenses festéket.

Egy kiegészítő berendezés segítségével (Kebab opció) lehetőség van tárgyak körbe nyomtatására is (ez csupán szabályos hengeres testeknél lehetséges, ebben az opcióban fényes lakkozásra nincs lehetőség).

A nyomtatott tárgyak szárítására nincs szükség, hiszen a nyomtatási folyamat része, hogy a berendezés uv-fény segítségével azonnal rögzítést végez, azaz egy fajta kémiai folyamattal rögzít, nem pedig párologtatással szárít. Káros kémiai gázok nem szabadulnak fel.

Termelési sebessége ugyan a tamponnyomó berendezésekhez képest alacsonyabb, de mivel több nyomtatási fázis egy időben történik, ez a mérőszám kiegyenlítődik.(Egy 30 mm átmérőjű termék esetében átlagosan a tamponnyomó tíz percenként 160-200 produkciót képes 1 színnel darabonkénti töltéssel legyártani, az UV nyomtató ugyanennyi idő alatt 88 produkciót, viszont egyszerre akár 4 szín colorral, fehér alányomással és formalakkal, kész, szállítható állapotban.)

 

Számos felületre megfelelő alternatíva az UV nyomtatás!

 

Óriási előnye abban is rejlik, hogy az UV nyomtató nem célgép, hiszen nyomtatáskor a munkalap teljes méretét is felhasználhatja, azaz (ellentétben a tamponnyomtatókkal) nagyobb méretű tárgy is nyomtatható.
Jelen esetben az All In Packaging csapata 298 x 418 mm nyomtatási felületet tud ajánlani.

Fontos megjegyezni, hogy jó nyomtatási eredményt, csak egyenletes felületeknél, ill geometriailag szabályos hengeres testeknél (körbe nyomtatás) tud felmutatni. Egyenetlen felületek esetén az automatikusan működő nyomtatófej biztonsági szempontból a legmagasabb ponthoz igazodik, így a mélyebben lévő pontokra permetezett festék életlenné, kontúrtalanná válhat. A nyomtató fej fizikai kontaktusban nem lehet a nyomtatandó anyaggal.

Kifejezetten ajánlott tégelyek, kupakok, kisebb tárgyak, extra címkék nyomtatásához.

Hogyan készül az UV nyomtatás flakonra? Nézze meg új videónkat!Hogyan készül az UV nyomtatás tégelyre? Nézze meg új videónkat!


 

Ha UV nyomtatás iránt érdeklődik, akkor ne habozzon!

Küldje el nekünk érdeklődését vagy ajánlatkérését alább: